DESPRE AUTOARE

20140524_141458

Mi-am spălat fața și mâinile în mărgăritarele dimineților frumoase de la noi,  am îmbătat sufletul cu mireazma celor mai suave flori de primăvară… Mânată de visul tors din copilărie, am luat condeiul în mână… și-mi freamătă sufletul, ca un lan de grâu copt…

Sunt născută la 5 septembrie anul1958 în satul Sărata Galbenă, raionul  Hâncesti într-o familie de oameni gospodari. Am absolvit şcoala medie în satul de baștină, avand ca profesori şi îndrumatori  patrioți  adevarați şi profesori excelenți, de acolo vine dragostea de limba si literatura română. În anul 1975 am devenit studentă la Institutul  pedagogic  „Ion Creanga” din Chişinău, avandu-l printre  profesorii minunați și pe dl. N.G. Mătcaș.              

În anul 1979 am absolvit facultatea de litere și am fost repartizată  în orașul Tighina,  la şcoala rusă nr. 3, de unde am fost nevoită să abandonez  funcţia și am fost angajată la şcoala-internat pentru copii-orfani şi rămaşi fara tutelă în postura de profesoară de limbă si literatură română.  Acolo am lucrat până în anul 1990, apoi m-am ocupat de educaţia celor 3 copii.

Îmi place poezia de când ma ştiu,  scriu…  cum se primeşte,  judecaţi Dumneavoastră.    

Cu preţuire, Maria Botnaru

DESPRE MARIA BOTNARU PE PAGINILE INTERNETULUI

http://www.ziaristionline.ro /2014/08/29/mari-romani-basarabeni-jurnalul-de-front-al-lui-alexei-mateevici-poet-preot-militar-erou-in-primul-razboi-mondial-autorul-poeziei-limba-noastra-mort-la-numai-29-de-ani-omagiu-de-ziua-limbii

http://www.jurnaltv.md/ro/news/2014/11/9/isi-exprima-dragostea-de-tara-in-versuri-10073437/

http://mazarini.wordpress.com/2014/07/20/oameni-deosebiti-medicul-savant-si-inventator-ion-ciutac-intr-un-interviu-realizat-de-maria-botnaru/

http://mazarini.wordpress.com/2014/09/12/tinere-talente-mihaela-botnaru/

http://mazarini.wordpress.com/2014/09/04/aniversari-poeta-maria-botnaru-a-mai-lansat-o-carte/

http://mazarini.wordpress.com/2014/08/30/mari-romani-basarabeni-jurnal-de-front-al-lui-alexei-mateevici/

http://mazarini.wordpress.com/2014/05/25/gala-laureatilor-din-hancesti-flori-pentru-poeta-maria-botnaru/

http://mazarini.wordpress.com/2014/05/21/maria-sa-poezia-maratonul-vietii-de-maria-botnaru/

http://mazarini.wordpress.com/2014/05/10/lumina-versului-mariei-botnaru/

http://mazarini.wordpress.com/2014/04/07/maria-botnaru-a-lansat-urmatoarea-sa-carte-la-sarata-galbena-sincere-felicitari/  

http://www.ecreator.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5210:poezii-de-maria-botnaru&catid=8&Itemid=114

http://arhivaliterara.ro/index.php/2017/11/25/poezii-de-maria-botnaru/

https://parnas21.blogspot.ro/2017/10/maria-botnaru.html

https://mihaimarin.wordpress.com/2018/12/14/in-memoriam-nichita-stanescu-maria-botnaru-r-moldova-poezia-nichita/?fbclid=IwAR1LvrrXNI47EgpNbq02sUo0pOKwsn1uwp6iG8u-PnZ9095xWi8yoUL15o8

http://armoniiculturale.ro/2018/12/13/poezia-nichita-in-memoriam-nichita-stanescu/

Prima mea carte – prima mea împlinire… ce poate fi mai minunat? Cu multă mândrie, o iau în palme ca pe un copil nou-născut,  o admir, o netezesc, o  răsfoiesc…  și mi se face cald și bine pe suflet…  Merită să trăiești – viața  e  frumoasă!

IMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARUIMENSITATEA IUBIRII CU MARIA BOTNARU

Un rod al sufletului, vise strivite de pana mea și zidite într-o urmă pe acest pământ … 

Fotografia postată de Tamara Bot-Pislaru.

Lansarea cărții „Urmele dragostei eterne”, Biblioteca comunei Sărata Galbena, Hâncești, Republica Moldova.

jpg_ PATRIOTICE_13_20_M 1 (1)

O DEDICAȚIE MARILOR BĂRBAȚI AI NEAMULUI ROMÂNESC.

hqdefault

Prima lansare de carte la baștină, Sărata Galbenă, Hâncești, acolo unde am văzut lumina zilei… 

Din ianuarie 2014 până în prezent – membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Chișinău, Republica Moldova

gfdgdfgccc (1)

Fotografia postată de Maria Botnaru.

Fotografia postată de Maria Botnaru.

Fotografia postată de Maria Botnaru.

Fotografia postată de Marilena Răghinaru.Fotografia postată de Marilena Răghinaru.

Fotografia postată de Maria Botnaru.Fotografia postată de Maria Botnaru.Fotografia postată de Maria Botnaru.

20190316_21391710

20190324_111214 (2)

Publicitate

43 de răspunsuri la DESPRE AUTOARE

 1. Diftirenco Luciana zice:

  O comoara din cele trei comori ale dumneavoastra …

  Sunteti foarte frumoasa si feciorul , desigur ca , va seamana !!!

 2. Am avut fericirea să primesc această minunată carte în dar cu autograful Distinsei Doamne Maria Botnaru, o Femeie Talentată din care curge poezia, cum curge dintr-un izvor puternic apă curată cristalină.Chiar dacă este la Prima ei carte, autoarea a lansat un volum de succes cu care se poate mândri. Gama variată de subiecte realizate în vers cu mare dibăcie al condeiului, emoțiile şi trăirile D-nei Maria Botnaru aşternute pe hârtie cu atenţie şi grijă, îl fac pe cititor să îndrăgească acele versuri gingaşe şi pline de iubire faţă de aproapele nostru şi cu plăcere să citească mai departe următoarea poezie, care cu siguranţă va fi tot atat de frumoasă şi expresivă.
  Vă mulţumim Doamnă Maria Botnaru pentru inspiraţia Dvs., pentru patriotismul şi lupta cu Indiferenţa, Vă multumim pentru Imensitatea iubirii Dvs. în care aţi pus atata suflet şi inimă!
  SĂ NE TRĂIŢI LA MULŢI ANI!
  Cu drag, Alexandru Valeriu Moraru, istoric-arhivist şi publicist. Mun.Chişinău

  • Sunt încântată de înalta apreciere a modestului meu vers, mai ales când vine de la un maestru al cuvântului, care aveți în arsenalul D-stră sute de articole și multe cărți publicate, atât de prețioase prin valoarea informativă pe care ați știut a o selecta, a o culege, a o aduna, spre a o lăsa urmașilor. Dragostea D-stră de tot ce este românesc, pasiunea neîntrecută pentru frumos în general și în special pentru poezie, nota pozitivă cu care ați remarcat creația mea, mă fac să cred că sunt pe o pistă corectă, mă mobilizează șî îmi trezesc o nesecată inspirație.
   Mă bucur că am de la cine învăța și simt acea sete de creație, neogoită încă, având în preajmă așa oameni ca D-stră, D-le Alexandru Valeriu Moraru, istoric-arhivist și publicist!
   Cu admirație, Maria Botnaru.

 3. ioniboni zice:

  O familie frumoasa! Si o doamna care m-a lasat cu ochii ,minute in sir pe acest blog.Frumos scrieti1 Sa va tina Dumnezeu sanatoasa si sa scrieti mereu din ce in ce mai frumos:)

 4. brunetu zice:

  Nu ştiu dacă e o confruntare corectă asta cu indiferenţa. Ne aflăm într-o serioasă inferioritate numerică.

 5. Allure zice:

  Mulțumesc de vizită și following , Maria 🙂 Te-am adăugat și eu la blogroll, așadar să ne citim cu plăcere în continuare. Bine te-am găsit!

 6. Felicitari pentru carte! O zi frumoasa d-na Maria! 🙂

 7. Felicitări, şi admiraţie!
  Madi şi Onu

 8. Românul s-a născut poet, deci nu este o întâmplare că scrieţi poezie, dar a reuşi să transmiţi mesajul inimii , aşa cum admirabil reuşiţi dumneavoastră, este o binecuvântare divină.
  Sunt impresionată de frumuseţea versurilor.
  O puternică nostalgie mi-a provocat-o numele şcolii din Tighina, unde în urmă cu aproximativ 70 de ani, tatăl meu, învăţător fiind, era numit la o şcoală din Tighina. De multe ori îmi povestea despre frumuseţea morală a localnicilor şi mai ales despre un preot de o înţelepciunene şi de o bunătate nesfârşită şi pe care nu l-a uitat niciodată, păstrându-i învăţăturile în minte şi în suflet. A predat doi sau trei ani la Tighina, apoi a revenit în satul natal la aprox. 60 de km de Bucureşti.
  Vă felicit din toată inima pentru fiecare vers pe care l-aţi scris şi pentru căldura sufletească pe care o emanaţi şi dăruiţi cu generozitate.

 9. Hristos a înviat!
  Multă sănătate succes în activitate şi fericire vă dorim din suflet !Vă mulţumimim şi admirăm felul dumneavoastră de a scrie .

 10. Doamna Maria, sunt încântat să vă cunosc prin intermediul scriiturilor dumneavoastră! Sunteţi absolut fascinantă datorită acestor stihuri…. Zile cu lumină multă! 🙂

 11. Mă simt onorată! V-am citit câteva din versuri. O să fac un popas mai lung, mai des, până voi reuşi să le citesc pe toate. Sunt o iubitoare de poezie şi cred că este un gen care, dacă este bine scris, poate cuprinde esenţialul în câteva strofe ce proza poate atinge în câteva sute de pagini. Felicitări şi un an bun, plin de inspiraţie şi bucurii alături frumoşi dvs. copii.

 12. gelu odagiu zice:

  Tighina-românească… este locul unde a venit pe lume tatăl meu. Citindu-te, am aflat și eu de unde se trage românul din mine. Eu nu m-am născut poet dar simt o nemăsurată bucurie să mă joc… în versuri.
  Joaca ta este serioasă, încântătoare, sensibilă și foarte românească.

 13. gelu odagiu zice:

  Si eu îți mulțumesc!

 14. dumitruichim zice:

  God bless you for everything!
  Rev.Dumitru Ichim
  Kitchener, Ontario

 15. rogrm zice:

  Mă bucur că v-am întâlnit blogul și am putut să citesc câteva poezii (voi reveni cu plăcere) unde am văzut pasiune și dăruire sufletească.

 16. emeraldwake zice:

  Hello,superb Blog,nice to be here,Regards from Poland ,EM

 17. Maria-Cristina zice:

  Cand descopar OAMENI si in zilele noastre, nu pot decat sa zic: VIATA E FRUMOASA SI MERITA TRAITA! Ii multumesc Lui Dumnezeu pentru ca v-am gasit azi!

  • Mulțumesc mult pentru balsamul acestor cuvinte, ele sunt mai prețioase decât aprecierea unui specialist, pentru ca vin din suflet

   • Maria-Cristina zice:

    Ma bucur sa constat ca izvorul e nesecat…Va doresc sa va pastrati sufletul atat de frumos…mereu. Si am sa incerc sa-I multumesc Lui Dumnezeu mai des, pentru harul pe care vi-l da constant, ca sa pot evolua spiritual, de fiecare data cand citesc aceste versuri.

 18. Ma simt onorata sa va stiu ca vizitator al blogului meu 🙂 drept pentru care va multumesc! Felicitari pentru carte si va doresc la cat mai multe scrieri 🙂 ca ce e mai frumos pentru un om care scrie cu sufletul sa-si vada propria carte 🙂 eu nu stiu cum e, dar incerc sa-mi imaginez 🙂 Felicitari inca o data si va mai astept pe la mine 🙂

 19. Este o placere sa citesti cu drag si admiratie.Frumoase versuri anume facute ,cu drag citite in suflet oglindite.de cititor placute.Fiindca cred ca oricine a poposit pe aceste minunate versuri a ramas placut surprins.Sa auzim numai de bine.

 20. zaraza26 zice:

  Ma bucur ca v-am cunoscut harul, chiar si prin intermediul internetului, care uneste ceea ce pare a fi departe.

 21. Pingback: Povestire religioasa.CRISTIAN PETRU BALAN (SUA)-LA SPOVEDANIE (O zi din viața preotului călugăr Onufrie) – "HAI, ROMANIA ! "-REVISTA PENTRU DIASPORA ROMANA . INFORMATII,CULTURA,MONDENITATI ,SPORT SI ENTERTAINMENT by MARIN MIHAI (España

 22. Pingback: Interviu. ALEX STEFANESCU :´´Eminescu nu este un poet depășit, noi suntem depășiți de el și trebuie să-l ajungem din urmă´´//Sculptura de CRISTIAN PETRU BALAN (SUA)-MIHAI EMINESCU BINECUVÂNTÂND ROMÂNIA – "HAI, ROMANIA ! "-RE

 23. Pingback: Interviu. ALEX STEFANESCU :´´Eminescu nu este un poet depășit, noi suntem depășiți de el și trebuie să-l ajungem din urmă´´//Sculptura de CRISTIAN PETRU BALAN (SUA)-MIHAI EMINESCU BINECUVÂNTÂND ROMÂNIA – "HAI, ROMANIA ! "-RE

 24. Pingback: Cristina Scuccia, călugărița care a câștigat “ Vocea Italiei”,a renunțat la viața monahală și este acum chelneriță în SPANIA! – REVISTA “HAI, ROMÂNIA ! "-REVISTA PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI . INFORMAȚII , CULTURĂ , ART

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.