PROZĂ: ECOUL COPILĂRIEI

ECOUL COPILĂRIEI

1613988_667265496653862_1092788101_n

 La cei zece ani Fănel purta grija fratelui mai mic, Radu, care era cu doi ani mai mic decât el, nu atât grija, cât responsabilitatea pentru faptele lui, astfel orice plan al lui Radu trecea mai întâi aprobarea fratelui mai mare, căci părinții, profesori la şcoala din localitate, i-au încredințat rolul, dat fiind faptul, că erau mereu ocupați. Dar drepturi mai pline implicau şi o răsplată mai solidă pentru faptele de „vitejie” comise de comun acord.

   Dimineața de vară era din cele alese pe placul a doi copii, cer senin, Răutul, cel mai mare afluent al râului Nistru,  la o zvârlitură de băț… vacanța cea mare abea începuse şi doi copii îşi făceau planuri grandioase pentru multvisata fericire. Toate proiectele „serioase” conțineau două puncte principale: joacă şi scăldat şi ca un reper secundar erau  însărcinările părinților: lectura de vară, ordinea în cameră… şi alte însărcinări mărunte, care se rezolvau treptat  pe măsură ce apărea o bucată de timp liber…

Drumul spre râu trecea pe lângă poarta lui moş Vasile tractoristul, care de fiecare dată îşi parca tractorul în aşa fel, încăt să le ațâțe copiilor curiozitatea… Și de această dată mașina Belarus se aranjase cu „botul” spre ei a provocare: chiar puteți trece indiferenți pe lângă mine?

–  Hai să vedem dacă se aprind aceste beculețe… că moş Vasile nu zice nimic…

Dar nu apucară să intre în cabina tractorului, că omul apăru ca din pământ în fața uşii, îl luă de ureche pe Răduțu şi-l zgâlțâi puțin… mai mult ca o măsură preventivă, pentru a-le da de înțeles că a intra într-un tractor fără voie e periculos… Copilul se zmunci din mâinile bărbatului şi o zbughi la sănătoasa, însoțit de fratele mai mare. Radu-şi frecă urechea înroşită şi se gândi, că ar fi bine să nu afle tata despre întâmplarea aceasta, dar ori de ce te temi nu scapi, ori aşa a vrut Domnul ca moş Vasile să dea ochii cu tata tocmai în acea seară… şi-apoi convinģe părintele, că aveai intenții de cele mai bune, când eşti prins în cabina unui tractor, fără permisiunea stăpânului… şi pentru că Stefan era mai mare, vina îi fu atribuită lui.

Aşa au prins ciudă pe moş Vasile şi tractorul său copiii pedepsiți pe nedrept. Şi mocnea, şi mocnea această obidă neastâmpărată, dar vara, plină de alte bucurii copilăreşti parcă o mai domolise până în ziua când moşul le strigă zămbind a bătaie de joc:

– Mă, golanilor, mai vreți să porniți tractorul? V-a dat învățătorul cu cureaua sau cu palma! Hei, hei, să vă mai văd eu pe lângă tractorul meu!

N-a zis moşul vorbele într-un ceas bun!

–  Hai să-i dăm foc!!!

–  Cui?- a sărit cu gura Fănel.

–  Tractorului!!!

– A, tractorului se poate, ei, să te vedem noi, moş Vasile, cum o să țopăi în jurul lui!

Zis şi făcut, că erau băieți ingenioşi!

Avea tatăl o motocicletă, de aceea ştiau ei unde sunt rezervele de benzină, au luat o sticlă de doi litri şi la amiază, când venise moş Vasile să ia prânzul, îi şi tocmiră surpriza: îi stropiră banca  din cabina tractorului… sigur că în glumă, să vadă cum va conduce moşul tractorul, dacă nu va mai avea pe ce să se așeze.  Au aruncat chibritul aprins şi au zbughit-o pe hudița înecată în verdeață…  În cinci minute au fost acasă şi au început a mătura, cu insistență, curtea, încât praful se ridicase mai nalt ca stălpul, ce ținea firele  electrice…

– Arde măi, arde! Ajutor, ajutor ! – țipa moş Vasile, speriat de flacăra ce cuprinse în brațe tractorul şi amenința să se lățească spre casă…, căci ziua de iulie era din cele fierbinți, fără o boare de vânt, când soarele coace cu dărnicie tot ce  întâlnește în cale…    O bubuitură a acoperit strigătele disperate ale omului… Tractorul a exploadat… copiii, înspăimântați, au scăpat măturile din mâini și au alergat să-l „admire” pe moșul pedepsit…  Cineva a anunțat  pompierii, care au sosit la țanc. Două mașini roşii și-au năvălit lava în plină forță peste limbile de foc, ce s-au năpustit asupra gardului, pomilor și viei care protejau fața casei.

A urmat o anchetă… moș Vasile învinuia copiii, care se învârteau în fiecare zi prin preajmă…, dar micii „eroi” o țineau morțiș, că nici n-au ieșit din curte în acea zi. Și pentru că nu s-au găsit martori, care i-ar fi văzut la locul incendiului, toată responsabilitatea au pus-o pe socoteala lui moș Vasile.

Tata i-a poftit pe rând „la cabinet”, cum obișnuia să-i educe…, dar nici frica, nici „papara” meritată nu le-a umbrit „victoria” obținută.

N-au mai trecut pe lângă poarta lui moș Vasile, nu s-au mai dat la tractoare… cât a ținut copilăria… dar nici n-au uitat acest incident până hăt  după încă 30 de ani trăiți.

    Ecoul copilăriei, ca un clopot vechi,  din când în când, îi prinde-n fiori reci, căci o banală glumă copilărească ar fi costat mult prea scump nu numai pentru moș Vasile și tractorul Belarus, ci și pentru ei, care au ajuns a-și depăna, la un pahar de vorbă, isprăvile cu tot regretul… căci azi își cresc copiii, strecurându-le pe toate prin sufletul de părinte grijuliu, responsabil, ocrotitor… și atât de iubitor.

2 iunie 2017    Maria Botnaru

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Copilărie - dulce poezie, PROZĂ și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la PROZĂ: ECOUL COPILĂRIEI

 1. Georges 2679 zice:

  Bonne fin de semaine…très joli texte…

 2. anuska zice:

  Frumos ! 🙂

  Buna!Prieten drag
  Sarbatoarea Rusaliilor binecuvantata !
  Un buchet de ganduri bune cu parfum de speranta si liniste legat cu un fir trainic de implinire…este pentru tine si ti-l daruiesc cu tot dragul…
  Sa aii o zi colorata in nuantele bucuriei,a fericirii si a bunei dispozitii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.