PROFESORUL GHEORGHE BUZATU – REGRETATUL MEU PRIETEN ŞI MENTOR(III)

PROFESORUL GHEORGHE BUZATU – REGRETATUL MEU PRIETEN ŞI MENTOR(III)                                        

  IN MEMORIAM

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUÎmi amintesc, eram la Iaşi şi stăteam la un pahar de vorbă cu Profesorul Buzatu într-un restaurant. I-am spus: “ Toate documentele mele din volumul meu“Mareşalul Ion Antonescu şi Basarabia 1941-1944 Culegere de documente” confirmă faptul, că în Basarabia şi Transnistria n-a existat nici un fel de holocaust împotriva evreilor, ci erau arestaţi şi băgaţi în lagăre de muncă aceştea care făceau propagandă comunistă sovietică, cominternistă împotriva propriului stat, organizau tot felul de diversiuni, provocaţii sau se eschivau de la muncile publice în folosul statului pe timp de război…Se pedepsea infractorul indiferent de naţionalitate fie el român, rus, ucrainean, evreu sau ţigan! În respectivele lagăre de muncă din Basarabia şi Transnistria erau duşi reprezentanţi de toate aceste naţionalităţi, ocupaţia dăunătoare fiind principiul de pedeapsă: spioni sovietici, speculanţi, borfaşi, duşmani deschişi sau depistaţi de organele de resort, cei care se eschivau de la muncile publice…înseamnă că aşa numitul holocaust este o mare minciună!”

Distinsul savant a zâmbit şi a comentat: O minciună spusă sau mediatizată de mai multe ori începe să fie credibilă, iar când pe mâna lor se află toate finanţele lumii, toate mijloacele de informare, toate studiourile cinematografice şi televizate, este uşor să „dovedeşti” orice! Vorba poporului: cine plăteşte, acela comandă muzica! În anii 40-60 ai secolului trecut nu era încă inventat „holocaustul”- această fabrică sionistă de stors bani din celelalte popoare… au murit evrei, dar parcă numai evrei au murit? Milioane de ruşi, nemţi, români, polonezi, ucraineni, bieloruşi au murit. Pe vreme de război se moare…şi nimănui nu i-a trecut prin cap să ceară bani pentru… morţi…

Atunci l-am mai intrebat pe Marele cărturar: Cum credeţi, Mareşalul Antonescu ştia despre existenţa protocolului secret, anexă a Pactului Molotov- Ribbentrop, semnat la 23 august 1939?

-Mareşalul intuia acest lucru, deoarece relaţiile sovieto-germane în ultimii ani în ajun de război erau deosebite, chiar  speciale, ambele aveau acelaşi interes de a reîmpărţi globul pământesc, – a menţionat interlocutorul meu.

Multe seri la rând  discutam prin intermediul internetului tot felul de probleme care mă frământau. Nu ştiu care ar fi motivul, dar trebuie să recunosc cu mândrie, că Profesorul Gheorghe Buzatu ţinea la mine şi se străduia permanent, ca sa fiu cât mai bine informat în toată ramificaţia de probleme în istorie, istoriografie şi arhivistică. Îi răspundeam cu aceeaşi căldură şi prietenie. Îmi dădeam bine seama, că a fi prieten cu Gheorghe Buzatu, Marele  savant Gheorghe Buzatu, este o onoare şi mândrie, dar şi o mare responsabilitate morală de a fi demn de prietenia acestui strălucit istoric, patriot şi Mare Român. Anume din această cauză am fost stresat, când în anul 2012 au început a sosi din ce în ce mai puţine mesaje, apoi n-au mai venit deloc. Situaţia era gravă…

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUI-am mărturisit iubitei mele, Maria Botnaru(www.tighinaromaneasca.wordpress.com şiwww.mariabotnaru.wordpress.com), actualei  soţii, că cel mai bun prieten al meu, Gheorghe Buzatu se află într-o stare gravă la un spital din Iaşi. Doamna mea, cunoscută poetă şi publicistă, a primit această informaţie tristă cu mari emoţii şi ca să nu-mi pună degetul pe rană cu tot soiul de întrebări, a început a studia biografia, materialele şi cărţile Marelui savant, pentru ca în cele din urmă la 23 ianuarie 2012 să scrie şi să publice în ultima sa culegere de versuri„Urmele dragostei eterne”, apărută la Chişinău în 2013 la Editura „Tipocart Prim” poezia  de la pagina 195-196 „ Rugă la cer…” (pentru Gheorghe Buzatu- Patriot, Mare istoric, savant român)

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Doamna Maria Botnaru este o Femeie talentata, căreia bunul Dumnezeu i-a dat un mare har-poezia. În majoritatea cazurilor scrie poezie patriotică. A scris despre multe mari personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti inclusiv şi despre regretatul istoric, Marele Gheorghe Buzatu. Versurile au fost scrise in momentul când celebrul istoric Buzatu era grav bolnav aflându-se in coma. Nu se stie daca i-a ajutat ruga sau nu pentru a depaşi criza, important însa este ca Distinsul Profesor dupa o perioada de timp s-a facut bine. Consider de cuviinţă să vă propun să citiţi aceste tămăduitoare versuri:

De la prietenul şi mentorul meu Alexandru Moraru, istoric-arhivist şi publicist din Chişinău am aflat, că Marele istoric şi Patriot Gheorghe Buzatu  din Iaşi este bolnav. Nu sunt medic şi nu pot alina durerea sau alunga boala, dar prin aceste versuri am încercat să bat alarma, deoarece viaţa Domnului Gheorghe Buzatu, acest Mare Istoric şi Mare Român este în pericol.Vreau să ne rugăm cu toţii pentru acest Om, care merită toţi laurii lumii, să se facă bine !                                                          

                                                                           Maria Botnaru (or.Tighina)

                RUGĂ LA CER…

  (pentru  GHEORGHE BUZATU – Mare istoric, savant şi patriot român)

 

Așa titani răsar la răscruci de secole prea rar,

Așa comori de oameni  ne vin alături, ca un dar,

Prin zel și zbucium, a lor viață nu e un zbor obișnuit,

Măsoară existența prin  înțelepciunea ce au dobândit

Și  viața nu o irosesc în darn, ci o prefac în simplă dăruire,

Să fie adevărul istoric depistat – e crezul și a lor menire.

 

N-ai așteptat nicicând să-ți vină din cer norocul pregătit,

Câte un fir, din pietre de știință, cu picătura l-ai sorbit,

Fiind istoric, fiosof și om distins, te-a frământat viața,

Din tot ce-ai scris, văd om viteaz, un luptător de neînvins.

 

De unde ai găsit  izvorul viu de timp s-asculte al tău glas?

Prin cronici colbăite ai lăsat să înoate gândul cu al său pas,

O lume întreagă a cutreierat  faima de român mare savant,

Ai cucerit Academii și multe stele,  în fața ta, s-au închinat…

 

Mă înveți  să nu uit rădăcina neamului meu românesc,

Cu argumente închegate – cu a lui istorie, să mă mândresc.

Chiar dacă mai avem un mal de ghimpi, de străini  înălțat,

Sunt ferm convinsă, vom fi cândva o Românie, un mare stat.

 

Sunt o ființă  mică, Doamne, dar ruga-mi  este  mare,

Sinceră și arzâtoare, o cresc cu noi speranțe colosale,

Știu, ai griji multe și, cu a ta răbdare, ne răsplătești cu zel

Și ne împarți din mila ce ne-o porți, cu îndurare și  fidel.

 

Rog sfinții să mă audă, să-i scurgă din a lui durere,

Ca pentru cine a fost, să nu treacă prin val de suferință,

Nu a știut repaus, nu s-a cruțat, înmoie-i din  sentință,

Mai are mult de scris, e tristă după el iubita lui știință.

 

Ca pe un rob al adevărului, ajuns  la o răscruce de dreptate,

Te rog ajut-l, a săvârșit pentru-al său neam, doar bune fapte…

În marea ta minune,  plecată în genunchi, eu, Doamne, astăzi sper,

Pentru acest, măreț, suflet de OM,  o sănătate de cremene îți cer…

23 ianuarie 2012            

În speranţa că prietenul meu bolnav se va face bine, i-am expediat aceste  versuri la adresa  e-mail a profesorului Buzatu. În primul mesaj după ce savantul s-a însănătoşit, mi-a scris mulţumiri pentru Doamna Maria Botnaru pentru poezia care i-a plăcut mult.

S-a însănătoşit, dar cu regret pentru o perioadă scurtă, deoarece duşmanii cărţilor şi afirmaţiile profesorului erau şi duşmanii Omului Gheorghe Buzatu. Deşi n-au izbutit să-l doboare din prima dată, fiindcă savantul era un bărbat zdravăn, sănătos şi plin de viaţă, au mai încerca încă odată, cu mijloace mai sigure şi mai satanice, izbutind să doboare acestStejar al Mândriei Naţionale. Prea enigmatică a fost moartea Marelui istoric şi a lăsat multe semne de întrebate…  Nu ştiu cum se întâmplă, că oameni valoroşi pentru întreaga ţară sunt încomozi puterii, guvernanţilor şi repede mor„de moarte bună”. Profesorul prezenta un pericol serios pentru noii cominternişti, pentru guvernul mondial şi mafia sionistă. Acest pericol consta în faptul, că distinsul savant în operele sale, (care în majoritate au devenit de referinţă  şi cu siguranţă că vor fi nemuritoare) prezenta argumente documentare de o credibilitate sută la sută. În faţa lui Gheorghe Buzatu şi ale scrierilor sale nu putea  fi credibilă nici o replică de negaţie. Unica „soluţie” pentru aceşti duşmani ai ţării era exterminarea fizică a profesorului. Nu-i omul – nu-i problema!

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUVestea tristă mi-a comunicat-o Anatol Petrencu şi tot Domnia sa a organizat un transport pentru o delegaţie a istoricilor din Republica Moldova de a merge la Iaşi la  înmormântarea savantului. În afară de noi (eu şi A. Petrencu) au mai mers domnii Ion Negrei, Gheorghe Negru şi încă câţiva colegi. În drum spre Iaşi am aflat că capul delegaţiei noastre cunoscutul istoric Gheorghe Cojocaru (prieten şi el al regretatului savant şi înalt apreciat de acesta) va veni la funerarii direct de la Bucureşti,  aflându-se acolo într-o deplasare de serviciu.

 

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUCeremonia religioasă a avut loc la Biserica Sf. Lazar, un ultim omagiu adus celui care a fost Gheorghe Buzatu. Din partea micului nostru grup a vorbitGheorghe Cojocaru, şi credeţi-mă acest cuvânt de adio a fost atât de emoţionant şi sincer, că în jur plângeau nu numai doamnele, dar şi majoritatea bărbaţilor care l-au ştiut.

A plecat dintre noi cel mai bun Om pe care l-am cunoscut, dar cărţile lui vor face din ce în ce mai multă lumină în lumea noastră plină de minciună.

Cu tristeţe şi deznădejde, Dumnezeu să se îngrijească de sufletul lui.

În memoria regretatului meu prieten am deschis un blog în internet, care se numeşte Istorici mari şi mici…(www.istoricimarisimici.wordpress.com) iar în www.youtube.com am postat cele trei filmuleţe filmate de mine în 2009, când mentorul meu s-a aflat la Chişinău în cadrul unei lansări de carte(vezi: Alexandru Moraru Film). Nu a rămas în urmă nici iubita mea consoartă, Doamna Maria Botnaru, care a mai scris o poezie în memoria Marelui patriot(se publică în premieră absolută):

GHEORGHE BUZATU – MAREȘALUL ADEVĂRULUI ISTORIC

Acerbă moarte, dintr-un gol venită, ca o boare

În amezi, când ochiul ostenit visa răgaz de-un ceas,

Când creierul dorea un pic de miere-ntru ajutorare,

Iar mâna obosită cerșea o pauză de-o oră, ca popas.

 

Alături cărți prea scumpe, dragi prieteni și colegi,

Ce au sărit, ca lupii, cu moartea-ntr-un duiel aprins,

Dar soarta pregătită, ne înrobește-n crudele ei  legi,

Căci  funia vieții tale, la par, fără cruțări, s-a-ntins.

 

Și a învis netrebnica, e unică, a ta victorie ratată,

E bătălia ce nu a cerut nici cunoștințe, nici curaj,

Nici simțul patriotic, ce-a fost drapel în bună faptă,

Nici zâmbet, nici speranță nu a primit, șireata, nici un gaj.

 

Ca Mareșalul Țării ai fost prezent la datorie

Și ploi torențiale, și fulgerele nopții te-au bătut,

Dușmanii, iritați de a sufletului tău superbă bogăție,

Săpau intrigi, în groapa cărora tot ei au și căzut.

 

Ce Om distins, cu o voință oțelită și  mintea luminată,

Cu argumentele feroce  prin încercări bizare ai trecut,

Îstoria a hărăzit, să o alegi ca pe-o iubire unică și blestemată,

Și te-ai supus: din adevărul pur tocmit-ai trainicul ei scut.

 

În tomuri aranjate, cu șiruri de sudori scăldate,

Zac cărțile, ce-au adunat a minții tale chin durut,

Și-n seri târzii, tăcute, de podul palmei tale însetate,

Așreaptă să le mângâi, măcar cu ochil, pentru început…

 

Deschid o filă cu Zelea Codreanu, martirul neamului răpus

Și glasul tău, ca un tandem, din depărtări răsună în cadență:

E datorie, tot firul de-adevăr, din neguri de trecut, să fie smuls

Și în cenușa timpului să scotocim a lui incontestabilă esență…

 

Acolo sus, cu Mareșalul Țării, cu patrioții, care te-au crescut,

Știu că visați a Patriei istorie să nu adoarmă-n praful din trecut

Și nu aveți odihna meritată, căt Țara ferecată-n lanțuri e la Prut,

Cât mafia masonică, cu dinți de mondială haită, ne-nghite în tumult…

 

 

Mereu alătui cu titanica-ți gândire și  setea de dreptate,

Chiar dacă ochiul meu nicicând pe viu nu te-a văzut,

Cu a veții nedreptate, cu nebunia celor fără carte,

Ca Mareșalul Adevărului istoric,

                           mă chemi s-adun dreptatea și să lupt!

19 septembrie 2013  Maria Botnaru

 Numele celebrului istoric Gheorghe Buzatu a intrat în istoriografia mondială alături de numele sonore ale lui Nicolae Iorga, Constantin Giurescu şi alţii. 

Acest articol din 3 părţi  l-am scris cu inima, căci altfel n-am putut, despre un suflet deosebit  se scrie doar cu sufletul  şi nu exclud să fi omis ceva important. Vă rog mult, citiţi cărţile semnate de ilustrul savant, transmiteţi-le copiilor şi nepoţilor voştri… credeţi-mă, este o comoară şi o investiţie majoră pentru Familia Dv. şi pentru Ţară !

Alexandru Moraru

Sursa: http://www.mazarini.wordpress.com

Publicitate
Acest articol a fost publicat în DOCUMENTE ŞI MATERIALE, MARTIRII NEAMULUI... și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la PROFESORUL GHEORGHE BUZATU – REGRETATUL MEU PRIETEN ŞI MENTOR(III)

 1. Dan zice:

  Curajoasă abordare în zilele astea în care până și un strănut poate fi interpretat ca fiind antisemit dacă se nimerește să întrerupă vreun discurs menit a stoarce lacrimi despre tragedia evreilor.

  • Și articolele D-tale nu sunt lipsite de curaj, mai naște și Moldova patrioți… și-apoi Adevărul, spus de Gheorghe Buzatu, un savant istoric, cu renume mondial, nu poate fi pus la îndoială, pentru că afirmația este făcută în baza documentelor.

 2. Aliosa zice:

  Buna ziua !
  Sincere felicitari pentru articol !

  Cu respect,
  Aliosa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.