MARIA BOTNARU A SCRIS O POEZIE DE 5OO DE LEI

MARIA BOTNARU A SCRIS O POEZIE DE 500 LEI !  FELICITĂRI!

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Despre poeta și publicista Maria Vlas Botnaru am scris mai multe articole. Unele din acestea erau despre apariția cărților Distinsei Doamne: „Imensitatea Iubirii” şi „Urmele Dragostei Eterne”, ambele excelente culegeri de versuri, apărute la Chişinău în 2011 şi 2013; altele despre varietatea  subiectelor din versurile frumoase ale acestei îndrăgite autoare.

Nu mă voi opri detaliat la cele scrise, deoarece cititorul poate face cunoştinţă cu orice lucrare a poetei, chiar dacă nu toţi au avut posibilitatea de a procura cărţile nominalizate, Maria Botnaru le-a postat la cele două bloguri ale dumneaei: Imensitatea Iubirii cu Maria Botnaru (www.tighinaromaneasca.wordpress.com) şi Sărata Galbenă a Mariei Botnaru (www.mariabotnaru.wordpress.com), care deşi au fost deschise nu demult, au isbutit să adune un număr impunător de accesări, fani şi abonaţi.

Este îmbucurător şi faptul, că autoarea renumitului poem „Mareşalul Basarabiei” scrie cu multă măiestrie şi lucrări în proză. Este destul să citiţi povestirile: „Cumpăna”, „Calea spre fericire”, „Inimă de mamă”, „Eroismul Mariei Popescu” sau altele, pentru a ajunge la concluzia, că talentul dânsei este un izvor cristalin cu mari rezerve pentru valorificare.

Are Doamna Maria Botnaru un stil specific de a scrie, care o caracterizează cu desăvârşire… am fost martor ocular la multe lucrări şi de fiecare dată mă convingeam, că munceşte foarte mult la un subiect sau altul, înainte de a scrie ceva, se documentează sub toate aspectele şi izbuteşte foarte reuşit să „intre” în pielea unui sau altui erou şi să împresoare cu zeci de detaii, pentru ca acestea să corespundă epocii cronologice respective.

Poate din acest motiv şi sunt atât de citite versurile Mariei Botnaru, fiindcă citindu-le sau ascultându-le, imaginar vezi tot tabloul descris în versuri.

De fapt aceste rânduri au altă menire, de a povesti cum de s-a ajuns că o singură poezie semnată  de autoarea noastră, să valoreze o jumătate de mie lei.

Pe la mijlocul lunii curente (noiembrie 2013), răsfoind ştirile din ţară şi de peste hotare, Doamna Maria a depistat o informaţie interesantă din varianta electronică a publicaţiei „Curierul de Hânceşti” despre un concurs de poezie dedicat celor 513 ani de la prima atestare a localităţii cu genericul „Hânceşti – oraşul meu iubit – odihnă pentru suflet”. Într-o discuţie mi-a mărturisit că doreşte să participe la acest concurs, fiindcă este „capitala” raionului ei şi că este îndrăgostită încă din tinereţe de acest oraş…  şi mai este şi o  ocazie să-şi verifice forţele cu alţi autori.  Sigur că m-am bucurat de această decizie îndrăzneaţă şi i-am urat mult succes.

În două zile poezia a fost scrisă, cizelată şi verificată, iar spre seară şi expediată la redacţia „Curierului de Hânceşti”. În Nr. 42 de vineri 15 noiembrie 2013 la pagina 9 alături de alte poezii înscrise în acest concurs de Hramul oraşului a fost publicată şi  poezia „Hânceşti – raiul de suflet” semnată de Maria Botnaru, născută, crescută şi şcolită în Sărata Galbenă tot din părţile Hânceştilor.moraru-e1385582304186

În cele din urmă, am aflat  vestea cea bună, că juriul condus de primarul oraşului Hânceşti domnul Alexandru Botnari a decis că „câştigătoarea concursului de creaţie proprie” cu genericul nominalizat este Doamna Maria Botnaru. La Diploma cu care a fost menţionată poeta, s-a mai alăturat şi un premiu bănesc în valoare de 500 lei.

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

După ce am felicitat-o pe prietena mea cu acest frumos succes, am căzut pe gânduri…  doar Doamna Maria, are scrise şi publicate în jur de o mie de poezii şi poeme… cam cât s-ar aduna, dacă pentru fiecare s-ar achita câte 500 de lei?

 Voi reveni cu calcule precise în alt articol…

Alexandru Moraru

Acest articol a fost publicat în ȘTIREA ZILEI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la MARIA BOTNARU A SCRIS O POEZIE DE 5OO DE LEI

  1. Nina Cucerescu zice:

    Da Dumnezeu a inzestrat-o cu acest talent,dragoste de tot ce o incojoara ,harnicia si intelepciunea ce o are ne-o darueste prin scris,si fie ca gindul ,mintea,dorinta si capacitatea sa o conduca la infinit,de a ne bucura inima si mintea noastra cu bogatia ei-POETESA-cu plecaciune Nina.

    • Dragă Doamnă Nina mi-aţi îmbalsamat sufletul cu frumoase amintiri din copilărie. Mulţumesc mult că nu uitaţi a mă vizita şi de fiecare dată mă înduioşaţi cu o vorbă aleasă. Cu mult drag!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.