URMELE MARIEI BOTNARU

  URMELE MARIEI BOTNARU

Recent a apărut al doilea volum de versuri al Doamnei Maria Botnaru “URMELE DRAGOSTEI ETERNE”(Editura”Tipocart Print”, Chişinău, 2013, 228 pag)

La acest volum impunător  au mai colaborat: 

Autor proiect şi cuvânt înainte: Alexandru Moraru

Coperta:  concepţie şi realizare Laura Moraru

Redactor literar: Cristina Oprea

Tehnoredactare computerizată: Lilia Brânză  

SECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARUSECRETELE ISTORIEI cu ALEXANDRU MORARU

Ceva timp în urmă, când a apărut prima carte a doamnei Maria Botnaru[1], un proiect de-al meu de a depista şi susţine talente necunoscute, am înţeles că această femeie, finuţă, frumoasă la chip şi suflet este un izvor nesecat de poezie bună, care numai ce a fost descoperit.

    Din acest motiv, nu m-am mirat deloc atunci când după scoaterea de sub tipar al primului volum de poezii, au continuat să apară noi şi noi versuri în majoritate frumoase şi interesante, postate pe Blogul”Imensitatea Iubirii cu Maria Botnaru” (www.tighinaromaneasca.wordpress.com).

De fapt, acest portal a devenit cartea de vizită a poetului, locul de refugiu al distinsei doamne de rutina şi mizeria societăţii în zilele noastre.

   Maria Botnaru  priveşte realitatea cu ochii deschişi, mereu este la curent cu tot ce se întamplă în ţară şi în lume, citeşte mult, culege înformaţii la zi din diverse surse, inclusiv electronice şi face concluzii corecte, operând cu argumente indiscutabile.

Este de ajuns  să amintesc, că ea este autoarea primei poezii apărută în Republica Moldova,  România despre drama liderului libian, Muammara Ghaddafi; ea este aceia, care a înţeles că dacă Libia era o ţară săracă şi nu avea pertol şi alte bogăţii subterane, pentru clanurile mafiotice internaţionale această ţară nu prezenta interes şi era lăsată în pace. Poezia”Un martir” este scrisă cu cunoştinţă de cauză, cu talent şi multă amărăciune pentru tragedia poporului libian, ocupat de cei care aduc  „democraţia”  pe tancuri, cu bombe  şi rachete în orice colţ al Terrei.

Tot doamnei Maria Botnaru îi aparţine în premieră pentru Republica Moldova poemul dedicat Marelui Martir al Neamului Românesc, Mareşalul Ion Antonescu. Cât de simplu şi cât de frumos descrie în vers viaţa, patriotismul şi lupta pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică de acest Mare Conducător, care până la urmă a fost trădat de propriul rege şi dat pe mâna ruşilor…Veşnică Memorie acestui brav soldat al Neamului Românesc!

Iar doamna Maria Botnaru prin versurile din poemul” Mareşalul Basarabiei” şi-a adus aportul său personal la trecerea în eternitate al bunului nume a lui Ion Antonescu.

 

Ne închinăm în faţa Dumneavoastră pentru această lucrare reuşită, adevărată şi necesară, pentru curajul Dvs, de a spune lucrurilor pe nume în timpul când şi în Parlament şi în Guvern avem o mulţime de mintioşi, care nici astăzi nu ştiu ce limbă vorbesc, nu ştiu istoria  adevărată…nu ştiu că în 1812 Rusia ţaristă a ocupat Basarabia, că în 1940 Rusia Sovietică(URSS) a ocupat Basarabia şi alte teritorii româneşti; nu ştiu că în 1944 Rusia Sovietică(URSS) din nou a ocupat Basarabia…şi nu mă tem să spun că prin minţile acestora şi armata 14 rusă încă sunt prezenti…

Un loc aparte în colecţia de versuri „Urmele Dragostei Eterne” îl ocupă poeziile „Glorie Marelui Ştefan”, „Eminescu-cartea mea de căpătâi”, „Tighina românească”,Vatra mea, Basarabia”, „Sunt român! Sunt stăpân!”, „Păcatul trădării”, „Învie Mareşale!”, „Imperiu de chin” – scrieri pline de patriotism şi dragoste de ţară.

Emoţionante sunt şi poeziile scrise în memoria regretaţilor Adrian Păunescu şi Grigore Vieru, Leonida Lari, Valeriu Gafencu…, cuvinte balsam sunt bine clădite în poezia”Rugă la cer” – o rugă întru sănătatea Marelui istoric şi savant Gheorghe Buzatu, numele căruia este onorat şi respectat în lumea ştiinţifică mondială.

Versuri frumoase au fost adresate scriitorului Ion Druţă, istoricului- arhivist şi publicistAlexandru Moraru, dirijoarei Silvia Ţabor, regretatului profesor de românăGheorghe Sângereanu. Tot la acest capitol se înscriu şi dedicaţiile  celor trei copii ai autoarei-doamnelor  Cristina Oprea , Mihaela Botnaru şi domnului Petru.

Sigur că partea leului din prezentul volum”Urmele Dragostei Eterne” sunt versuri  de Dragoste şi Dor, scrise cu multă dibăcie şi talent, cu un flux de emoţii deosebite pe care poate să le provoace numai o dragoste  curată şi înălţătoare.

Felul autoarei de a scrie, de a aranja literele şi cuvintele într-o ordine perfectă o rupe din rândul poeţilor slabi cu puţin talent, ridicând-o  alături de nume sonore ale poeziei româneşti din Republica Moldova. Şi aşa este corect! Fiecare să se afle la locul pe care-l merită, conform talentului şi efortului profesional depus.

Că nu e om să nu fi scris o poezie…O frumoasă şi veche melodie cunoscută de toţi, dar cât adevăr este în ea! Fiecare din noi, fiind copil, adolescent, tânăr sau în etate a încercat arta versului.  Mulţi au renunţat după câteva probe nereuşite, alţii au mai continuat, dar lipsa cunoştinţelor necesare, vocabularul limitat la vre-o sută, două  de cuvinte i-a făcut să abandoneze respectiva ideie de a scrie versuri…

Că nu e om să nu fi scris o poezie…dar doamna Maria Botnaru a scris nu o poezie, ci câteva sute, versuri venite din suflet, din inimă prin talentul trimis de bunul Dumnezeu.

La 27 aprilie 2012 când Republica Moldova  sărbătorea Ziua Tricolorului, la Sărata Galbenă, Hânceşti, satul de baştină al autoarei, în incinta Liceului”Universum” a avut loc lansarea primului volum de versuri „Imensitatea Iubirii”. Am fost prezent la această întâlnire de suflet, alături de fiica mea Laura Moraru, care a fost pe post de autoare a copertei respectivei cărţi, iar eu, pe post de autor al proiectului,  autor al prefaţei şi cel care a prezentat cartea în faţa celor adunaţi.

Neamul familiei Vlas (numele de domnişoară al autoarei-Al.M) se bucură de stimă şi respect în localitate. Am fost întâlniţi cu multă căldură de directoarea Liceului doamna Anastasia Pascaru, vice-primarul satului Valeriu Taras, profesorii instituţiei şi elevii din clasele superioare.

 În acest volum este anexat un DVD cu inregistrarea video de la acest eveniment cultural.

Nu ne rămâne decât sa ne mândrim, că alături de sutele de cărţi care apar  anual în ţara noastră mai utile sau mai puţin  necesare, pe ici colea apare şi câte o carte de suflet, de adevăr, de dragoste de neam, de ţară, de omul iubit, de copii, de fraţi şi surori…Una din aceste cărţi este „Urmele Dragostei Eterne” de Maria Botnaru, care vă va aduce multe clipe de lectură plăcută.

Iar autoarei îi dorim să lase în literatura română din Republica Moldova cât mai multe de astfel de urme…

                                                   Alexandru Moraru, publicist, istoric-arhivist


[1] Maria Botnaru”Imensitatea Iubirii”, Ed.” Iulian”, Chişinău, 2011, 168 pag

Sursă: „Secretele istoriei cu Alexandru Moraru” (www, mazarini. wordpress.com)

Acest articol a fost publicat în LUCRĂRILE ALTOR AUTORI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la URMELE MARIEI BOTNARU

  1. Ce poate fi mai frumos ca poezia? Ce poate fi mai măreț ca împlinirea? Vin cu toată recunoștința pentru a mă închina în fața norocului pe care Dumnezeu l-a revărsat în soarta mea și m-a îndrumat să întâlnesc personalitatea Alexandru Moraru.
    Cu adevărat „e atâta floare pe cărarea poeziei mele…” și, pe lângă darul trimis de cer, la aceste succese ați contribuit și D-stră cu ideile și realizarea proiectelor, prin exemplul propriu de o abnegație lacomă în depistarea și popularizarea adevărului istoric, prin încurajare și apreciere. Aduc mulțumiri domnișoarei Laura Moraru, elevă în clasa a XI a Liceului „Vasile Alexandri” din Chișinău, pentru ingeniozitatea cu care a plăsmuit, neobișnuit de frumoase, copertele ambelor culegeri.
    MULȚUMESC MULT cu tot rodul sufletului, că mai scump și sfânt nu cunosc nimic pe acest pământ… Sănătate și noi, captivante proiecte!
    Cu toată prețuirea, Maria Botnaru

  2. Felicitări din suflet !

  3. Impresionată de frumuseţea versurilor, dar mai ales de profunzimea sentimentelor ce le emană, cu graţie mă înclin în faţa imensităţii iubirii ce străbate fiecare poezie pe care aţi scris-o: iubire de neam, iubire de fiică, iubire de mamă, iubire de viaţă, ca şi cum din creştet şi până în picioare aţi fi clădită numai din iubire, gata oricând să se reverse asupra lumii, asupra oricui este în stare să primească atât cât puteţi dărui. Stimă, admiraţie, preţuire!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.