OAMENI DEOSEBIȚI: SILVIA ȚABOR

BAGHETA MAGICĂ A SILVIEI ŢABOR

407784_10150681921047317_1479812613_nSpaţiu românesc este plin de talente, care aduc faimă poporului nostru şi care sunt prin felul lor de a fi, personalităţi marcante. Vreau să vă povestesc despre una din aceste perle, care a devenit Mândria Noastră de peste ocean. Este vorba despre tânăra, frumoasa şi talentata dirijoare domnişoara Silvia Ţabor.

Această dulce copilă a fost descoperită în presa electronică de la noi de poeta, publicista şi autoarea volumului de versuri” Imensitatea Iubirii” apărută recent la Chişinău, doamna Maria Vlas Botnaru, o bună prietenă de-a mea, care s-a născut şi a copilărit în Sărata-Galbenă din părţile Hânceştilor. De fapt, asta şi este legătura dintre cele două personalităţi-satul de baştină.

Articolul doamnei Maria Vlas Botnaru se numeşte” Silvia Ţabor-un dirijor de excepţie din Sărata-Galbenă” şi a fost publicat pe unul din blogurile poetei “Sărata-Galbenă a Mariei Botnaru(www.mariabotnaru.wordpress.com) câteva zile în urmă. În acest material informaţional interesant autoarea scrie:

Născută la 10 ianuarie 1978 în familia unor intelectuali din Sărata Galbena, logodiți cu muzica. Tatăl, VasileȚabor, a lucrat profesor la Școala Muzicală din localitate,  iar mămica, Anastasia Ţabor, a activat în domeniul pedagogiei.  Silvia e primul copil și mai are doi frați: Gheorghe și Roman. Ce puteau să-i răsădească în suflet părinții ce iubeau până la lacrimi muzica? Și ce belșug minunat a crescut din sămânța moștenită.

După absolvirea clasei a IX, Silvia și-a început foarte serios cariera muzicală. Au urmat studiile: 

     1. Școala muzicală  ”Ștefan  Neaga” din Chișinău, Moldova,  promoția  1997

    2. Academia de Muzică și Arte Plastice, Chișinău, Moldova, promoția 2002

    3. McGILL University Montreal Quebec, promoția 2006, Master of Music

   4. Universite de Montreal, promoția 2011, Dmus (Canada)

   5. Orchestre Interculturel de Montreal, Quebec( Canada)

 6. Director artistic şi dirijor al Orchestrei Interculturale din Montreal (Canada)

SilviaSilvica

M-am mirat mult, cum poate o domnişoară atat de tânără să ajungă la acemenea performanţe muzicale, inclusiv şi în cariera birocratică. Mulţi ar spune, că dacă rămânea în Moldova, nici n-o observa nimeni, fiindcă aici dacă nu eşti finul, fratele, sora, verişorul, nănaşul, amanta cuiva, sau cel puţin nu ai o sumă bună de bani, nu te vede nimeni, fiindcă în majoritatea cazurilor aceşti Nimeni hotărăsc soarta cadrelor, talentelor, oamenilor…  este de ajuns să ne amintim de tânăra Sofia Rotaru, care venise la Chişinău după apreciere şi a fost trimisă de Tamara Ciobanu să cânte la fermă…exemple câte vreţi…nu s-a schimbat nimic de atunci, poate doar sumele de bani au mai crescut şi… atât.

silvia 8silvia

Dar această firavă şi talentată stăpână a muzicii a dovedit, că se poate sparge acest cerc vicios şi se poate ajunge la succese remarcabile fără neamuri, fără bani, fără pat…numai cu talentul, numai cu cunoştinţele primite în instituţiile de învăţământ, inclusiv cele de peste hotare.

Ferice de părinţii Silviei Ţabor, care se mândresc,  că copilul lor a devenit Mândria Noastră Naţională, dar nu ştiu cum se întâmplă, că ne mândrim cu toţi  de la distanţă, cât e mai mare distanţa, cu atat mai”tare ne mândrim”. Cred că este greşită această politică, de a crea toate condiţiile, ca lumea să fugă din propria ţară, de la casele părinteşti, de pe pământul străbun unde sunt înmormântaţi buneii şi străbuneii noştri…

Pentru a nu întrista stimatul nostru cititor, vreau să-i urez acestui copil perfect cu numele de Silvia Ţabor multe succese şi mulţi spectatori, sub bagheta ei magică multe aplauze şi apreciere !

Să ne trăieşti LA MULŢI ANI, SILVIA ŢABOR !

Alexandru Moraru

Sursă: Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru ( http://www.mazarini.wordpress.com)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la OAMENI DEOSEBIȚI: SILVIA ȚABOR

  1. Pingback: 3 ceasuri bune «

  2. Mala Teaha zice:

    M-ai cucerit definitiv ! Si, inca o data, trebuie sa-mi plec genunchii in fata Geaninei care-mi aduce sub ochii mintii si-a frumosului , oameni deosebiti !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.